Az ellenkampány természetéről
2022. 01. 13. 20:12

A Fidesz taktikája az ellenzék összefogása ellen rém egyszerű és semmi új nincs benne, láttuk már működni többször, több helyen.

A kulcsszó az elbizonytalanítás, az "ezek sem jobbak" érzés erősítése, az ellenzéki szavazók egy részének meggyőzése arról, hogy nincs értelme elmenni szavazni. Ezzel a taktikával nyert 2016-ban Trump (Cambridge Analytics adatok és a negatív kampány a demokrata szavazók célcsoportjaira célozva), ez segítette sikerre a Brexitet az Egyesült Királyságban. Erről szólnak a modern kampányok: adatbázist építve a szavazás napján elvinni mindenkit, akiről tudjuk, hogy biztosan ránk szavaz és folyamatos negatív, célzott, burkolt kampánnyal, függetlennek tűnő, de megvásárolt szereplők segítségével tolni az üzenetet az ellenfél szavazóinak, hogy valójában nincs esély változásra, nincs esély leváltani a korrupciót, felesleges kimozdulni is a szavazás napján otthonról, meg különben is a korrupció jó dolog, mert abból lesz felújított palota, meg stadion, meg kutyafüle.

A kétszereplősre megalkotott, de sok szereplőnek utat engedő választási rendszerben ráadásul a kisebb, nyerésre esélytelen szereplők természetes stratégiája ugyanez, ami tovább erősíti a szervezett negatív ellenkampány hatását. És ehhez a Fidesznek a kisujját sem kell megmozdítania, bele van kódolva a rendszerbe ez a működés. Az emberek meg úgy vannak vele, hogy ha többen is ugyanazt mondják, akkor biztosan van benne igazság, hiszen nem zörög a haraszt, ugye...

Mikor gyanakodj?

Ha azt olvasod, hogy az ellenzék nem kampányol: nézz rá néhány ellenzéki politikus facebook oldalára, vannak-e kint rajta új posztok. Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter, Donáth Anna, Szél Bernadett, Dobrev Klára... nem sorolok fel többet, de nézd meg vannak-e kint rajta posztok, látsz-e rajta témákat, amikről írtak, amiket a szokásos, általad követett média nem hozott le. Ha azt látod, hogy folyik a kampány és mégis azt olvasod, hogy az ellenzék nem kampányol, eldöntheted, hogy kinek hiszel: a szemednek, vagy a téged az ellenzék ellen hangolni akaró valakinek.

Ha azt olvasod, hogy az ellenzék nem egységes. Hát persze, hogy nem egységes, ki a franc várja el 6 párt meg a civilek választási szövetségétől azt, hogy egységes legyen? Ez nem a Fidesz kéremszépen ahol egy a zászló, egy a hang, aki meg nem tud igazodni a sorba az nem tagja többé a családnak és a BM lecsap rá, mint Völner Pálra a mentelmi jogi bizottság. Pont ez az egész lényege, hogy ráférne már erre az országra pár év, amikor a jobboldaliak meg baloldaliak konszenzust keresnek egy koalíció keretein belül az ország megoldandó problémáira.

Ha azt olvasod, hogy ezek még mindig ugyanazok. Az előválasztás abszolút nem hozta a papírformát. Sok helyen és a miniszterelnök-jelölti poszton is civilek futottak be győztesként. Sok helyen nyert az anti-korrupciót hirdető új arc a régi rend által indított, "ügyes" régi ellen. Nyilván a megtisztulás nem 100%-os, de erre hivatkozva felvetni, hogy nincs változás, és bármilyen szinten visszalépés lenne ennek a koalíciónak a győzelme egy korábbi, senki által vissza nem kívánt struktúrára - ilyet csak bolondok hihetnek el és vehetnek komolyan. Vagy olyanok, akik sokat hallják, sok helyről a göbbelsi elveket megidéző propaganda részeként...

Ez a taktika akkor tud működni, ha kontroll nélkül engedjük terjedni, vagy ha netán mi magunk terjesztjük. Az ellenszer egyszerű: ne engedjük terjedni. Vitatkozzunk, mondjunk ellent, nevessük ki a negatív hullámokat terjesztőket. Osszuk meg az általunk követett ellenzéki politikusok posztjait - ez nem kerül semmibe, de rengeteg pénzt spórol az ellenzéknek, ha "organikusan" tudnak terjedni a tartalmak. Aki attól fél, hogy kirúgják, ha megosztja például ezt a posztot, az másolja ki az írást és küldje el e-mailben az ismerőseinek, és buzdítsa őket arra, hogy tegyék ők is ugyanezt.

4 évente van esély arra, hogy érdemben változtatni tudjunk azon, hogy hová is tart ez az ország. 4 évente egyszer lehetsz bátor, és lehetsz te is részese a kampánynak.

Együtt sírunk, vagy együtt nevetünk a végén úgyis.