Ej, ráérünk arra... még?

2020. 06. 20. 12:37

Még Meggyes Tamás polgármestersége idején, az akkori helyi építési szabályzat előkészítéséhez készült emlékeim szerint egy mérnöki anyag, amiben le volt írva, hogy a hegyvidéki utcaszerkezet módosításával ki lehetne alakítani egy olyan városszerkezetet, ami többek közt enyhíteni tudná a nagy esőzések villámárvizeinek problémáját is a városban.

Az esővíz jelenleg akadály nélkül lefut a dombokról az egyenesen lefelé tartó utcákon. Ha ehelyett az utcák szerpentinszerűen, kontúrvonalakon futnának, a vízelvezetés is ezeken az útvonalakon történne és lennének a domboldalon feljebb ideiglenes esővíztározó kapacitások, meg lehetne menteni a belvárosi épületeket a folyamatos felázástól, ami ilyenkor most óhatatlanul bekövetkezik. A felvetés figyelmen kívül lett hagyva, mivel a helyi politikai elitnek akkor épp nem volt érdeke foglalkozni a hegyvidékünk problémáival, sőt inkább kifejezetten abban volt érdekelt, hogy ezek a problémák fennmaradjanak.

Tavaly nyáron, a nagy vihar idején, ami a fél belvárosi temetőt lepusztította, fákat döntött ki, én éppen gyalog mentem fel az egyik ilyen egyenesen lefelé tartó utcán, a Siszler úton éjfél körül a viharban. Megdöbbentő élmény, mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbálja ki. Bokáig gázoltam a járdán a lefelé ömlő vízben. Elképesztő volt látni milyen vízhozammal jött az akkoriban felújított utca felszínén a víz. A felújítás része volt ugyan a csatornázás is, de jól láthatóan annak a kapacitása nem volt úgy megtervezve, hogy egy ilyen nyári zápor vízmennyiségét kibírja - konkrétan a csatornából is jött kifelé az utcára a víz.

Sokan mondják most azt, hogy ez ellen nem lehet tenni semmit, ilyen a város földrajzi helyzete. Amikor megmondóemberek és politikához közeli arcok fogalmaznak meg ilyen véleményt, arra nem szabad legyinteni. Mert egyébként lehetne tenni dolgokat. Lehetnének ciszternáink, víztározóink a város magasabb pontjain. Lehetne vezetni ilyenkor a lezúduló csapadékot ezek felé. Kisebb tavak lehetnének a város különböző pontjain, tömbházak között, amiknek lehetne kapacitása felvenni a csapadékot. Át lehet alakítani a város utcaszerkezetét a hegyvidéken, a jelenlegi meredek utcaszakaszokat kiváltani keresztutcákkal. Elő lehetne írni a hegyvidéken új építéseknél a kötelező telken belüli esővíztárolást a helyi építési szabályok közt, hogy a tetőkre zúduló víz ne közvetlenül az utcára legyen kivezetve.

Sok mindent lehetne csinálni önkormányzatként. És ezeknél a projekteknél is lenne felárazható földmunka, követ is lehetne hozni a megfelelő bányából hozzá. Mi hiányzik vajon, hogy úgy tűnik még csak nem is gondolkodik senki azon, hogy ezt az egészet megoldja?

Fantázia? Mérnöki szemlélet? Akarat?

--