Hogyan lesz Esztergom újra a fiatalok és a családok városa is

2019. 06. 22. 7:50

Hiszem, hogy a családok és gyermekeink jelentik a város jövőjét. Az elmúlt öt évben azonban Esztergom semmit nem tett a fiatalokért és a családokért. Hiába hozott létre a kormányzat olyan programokat, mint a CSOK, hiába ad ma hitelgaranciát a gyermekvállalás előtt álló fiatal házasoknak - Esztergomban ezeket a programokat nagyon nehéz kihasználni.

Nincs megfizethető építési telek, nincs hatályos építési szabályzat, nincsenek összehangolt közműfejlesztések, amelyek új területeket nyitnának meg az építkezési igények előtt. Van helyette telekspekuláció, egyes politikusok luxusprofitját biztosítani igyekvő építési szabályzat-tervezet, ami viszont hónapok óta rendre elvérzik a szakmai egyeztetéseken.

Pedig Esztergom ma egy fogyatkozó város, ahová a helyben felnőtt fiatalok igen nagy része, ha akarna sem tudna hazaköltözni.

Ezen mindenképpen változtatni kell:

  • A következő években olyan döntéseket kell hozni, melyek mérsékelt árú építési telkeket hoznak létre önkormányzati tulajdonú területeken
  • A családalapítás előtt álló fiataloknak a meglévő önkormányzati ingatlanállomány felújításával, lakhatóvá tételével fecskeházakat kell létrehozni, amiben megkezdhetik önálló felnőtt életüket.

A városnak támogatnia kell a fiatalokat, ha itt akarja tartani őket:

  • Rendezni kell a Szent Miklós Alap törvényen kívüli állapotát. A 2005 óta született esztergomi gyermekek életkezdési támogatásának forrásait biztosítani kell.
  • Azt is el kell érni, hogy ez az önkormányzati támogatás a városon belül hasznosuljon és önerőként szolgálhasson a fiatalok lakáscélú hitelfelvételéhez, telekvásárlásához, vagy felhasználható lehessen önkormányzati bérlakások díjának csökkentésére.

--