Fordítva ülni a döglött lovon
2015. 03. 27. 15:11

A döglött lóról márpedig le kell szállni, vagy nem jutunk sehová. Feltéve persze, ha észrevesszük, hogy megdöglött, valamint ha mások előtt is képesek vagyunk beismerni ezt.

Így kezdte: "Az az igazság . . . " – Aszonta anyósom: "Akkor hazudik!" (Hofi)

 

Olvastunk egy cikket egy impresszum nélküli honlapon, amiben a névtelen szerző leírta, hogy olvasott egy cikket. Az előző mondat két jelzős szerkezete önmagában elég kellene legyen minden normális közéleti vitában arra, hogy diszkreditáljon valakit, de Esztergom sajnos még messze van attól, hogy normális mederben folytasson le közéleti vitákat. Bár a háborúnak vége, és kimondhatjuk, hogy minden jel szerint a normalitás győzött a két oldalról is támadó abszurditás felett, mégis tele vagyunk Onoda Hirókkal, akik tovább folytatják a dzsungelharcot, immáron parancsnok nélkül és parancsok nélkül, bolhát elefántnak lefestve, saját maguk "gerendáit" apró szálkának láttatva. 

Meggyőződésem, hogy nem azért teszik ezt, mert ők rossz emberek, vagy mert rosszat akarnak Esztergomnak. Nem könnyű az embernek évtizedes megszokásokat levetkőzni. Márpedig az, hogy Esztergomban a Fidesz maga a patásördög sokunkban lassan évtizedes, rögzült tény volt - olyan tapasztalatokból építkezve, mint például a Szent István Gimnázium totális megsemmisítése. 

Mégis, talán éppen ezért, a 2010 és 2014 közötti ciklus tárgyilagos elemzése ma még lehetetlen feladat. Túl sokan invesztáltak érzelmileg és anyagilag is túl sokat ebbe az időszakba ahhoz, hogy a tényeket meghallva ne az egymásra mutogatás és a folyamatosan, mindkét fél részéről agyzsibbasztásig ismételgetett panelek jussanak mindenkinek az eszébe. Az olvasott cikk is erről szól: az új városvezetés jogi osztálya által, szakemberek által felgöngyölített ügyekkel szemben ismételgeti az ismeretlen szerző a korábbi polgármesteri kabinet által az elmúlt években orrvérzésig agyonismételgetett véleményeket, politikai állásfoglalásokat. Amik számukra ma lehetnek tényszerűek, de ha egyszer papírokkal alátámasztható módon bebizonyítható, hogy a valóság más, akkor hiába kezdi az ismeretlen szerző minden mondatát azzal, hogy "igazat szólva", a valóságot ez nem másítja meg.

Szerintem az elmúlt négy év minden szempontból elvesztegetett idő volt. Nem volt tabula rasa, nem történt meg a Meggyes korszak anyagainak feltárása. Tétényi és kicsiny csapata egy a saját irodájukban található széfet sem volt képes kinyitni, és megnézni, hogy mi van benne. Arról a széfről beszélek, amelyikből Meggyes fekete listája és pár egyéb dokumentum előkerült. Már megígértem, hogy majd egyszer leírom ennek az igaz történetét - egy kicsit más, mint ami végül a sajtóban megjelent. De ez nem az egyetlen eset volt - emlékszik talán mindenki a videóra, amin Meggyes feláll egy székre és elmondja választási beszédét miután elvesztette a választást? A videót egy akkor még az ETV-nek dolgozó személy juttatta el Tétényi köreinek. Akik napokig ültek rajta, és nem mertek vele kezdeni semmit. Az, hogy ez a videó mégis felkerült az internetre nem Tétényi döntése volt - valaki az ő tudta és beleegyezése nélkül eljuttatta Bejó Gábornak is, aki ösztöneire hallgatva egyből publikálta azt. Ezért ismerheti ma mindenki. Az Aranyszárny biztosítás ügye, ami a legtovább jutott  (még Meggyes mentelmi jogát is kikérték az ügyészek) - de ezt sem a hivatalban fedezték fel Tétényi csapattagjai. A biztosító jelezte, hogy valami nem kóser, csak ezután nézett rá bárki is az ügy belső irataira. Tétényi olyan csapattal vette körbe magát, ami magától nem keresett és nem ment neki a Meggyes korszak csontvázainak. Ez a csapat szerintem magától fel sem használt volna semmilyen Meggyes és a frakció ellen használható tényt, adatot, szerződést sem.

Hogy ennek mi volt az oka, azt nem tudhatjuk. De talán sok köze van mindennek ahhoz, hogy a ló bizony végül megdöglött. És pont ideje lenne leszállni róla mindenkinek, ha haladni akarunk valamerre. Vagy maradjon ez?