Az ellenzék konszenzusáról
2019. 05. 13. 12:27

Kaptam egy olyan visszajelzést egy régi jóbaráttól a pénteki bejelentés után, hogy hibát követtem el, amiért az ellenzéki pártokkal közös történetbe keveredtem: jobb lenne, ha a helyi ügyekben a helyiek, azaz civil szervezetek, civilek döntenének, a pártok pedig maradnának a háttérben, részvételük legfeljebb arra korlátozódna, hogy a civilek által jelölteket támogassák, ha úgy látják, hogy a programja, a személye elfogadható, támogatható számukra.

Ezzel mindösszesen két probléma van.

Az egyik, hogy egy ilyen rendszer nagyszerűen meghekkelhető, mivel nincs olyan, hogy „a civil vélemény”. Legfeljebb civilek sokszínű, sokhangú véleményei vannak.

Gondoljunk csak 2014 őszére. Egyetlen baloldali párt sem indult saját néven, ellenben indultak civil szervezetek, amik mögött mindenki tudta, hogy pártok állnak. Szépen egymás ellen felállva, előre tudható volt, hogy odadobják a várost a kormánypárti jelölteknek, mert nem bírtak konszenzust teremteni.

Mi viszont pont erre vállalkoztunk tavaly: megteremteni a konszenzust azokkal, akik konszenzusra képesek. Mind a 10 körzetben, mind a polgármesterjelölt személyében. Az elmúlt egy év előkészítő munkája főleg arról szólt, hogy a 2014-es helyzetből fakadó sérelmeket ki hogyan és mennyi idő alatt tudja félretenni annak érdekében, hogy Esztergom jövőjére tudjunk koncentrálni. Nem is biztos, hogy mindenkinek sikerült. A következő hetek eldöntik lesz-e még olyan szereplője az esztergomi közéletnek, aki elárulja a konszenzust, és elindul az összes ellenzéki párt helyi vagy országos vezetése által jóváhagyott közös, konszenzusos jelöltek ellenében.

A pártokról sok rossz elmondható, de egy dologban verhetetlenek: ha ki van jelölve az irány, mindenki arra fordul és együtt húzzák a szekeret. Két civil viszont néha arról is vitát indít, hogy indítsanak-e vitát a vitáról. Amire természetesen szintén szükség van – de nem egy választási kampány idején. Kellenek a pártok, jelen esetben nagyon kell az, hogy minden ellenzéki párt egy irányba állítsa először magát, majd az aktivistáit, harmadszor pedig a szavazóit és az így előállt szekérhúzó erővel végre egyszer és mindenkorra segítsenek irányba állítani Esztergomot is. Túl régóta állunk egy helyben ebben a város méretű kátyúban.

Ennyi a feladat, dolgozzunk ezen együtt, mindenkivel, akinek ugyanez a célja.