Most szólj, ha indulni akarsz ősszel a választáson, vagy ne indulj!

2019. 02. 16. 6:13

Tézis: lokálpatrióta fordulatra van szüksége Esztergomnak 2019 őszén.

Ideje belátnunk, hogy párt által kijelölt, delegált, kiképzett, feldícsért csapatok a perifériára juttatták a várost az elmúlt két évtizedben a nem-esztergomi érdekek - sokszor öntudatlan - kiszolgálása miatt. Azt már szerencsére beláttuk, hogy a magányos harcosok, a csapatban dolgozni nem tudó, vagy nem akaró egók, a felesleges konfrontációkat felvállalók is igazolják a régi mondást a jóindulatról és a pokolba vezető útról. Új paradigma kell. Felkészült, csapatként gondolkodó és csapatként működő alternatíva kell. 

Miért kell lokálpatrióta fordulat?

Hatodik éve nem működő mélygarázs. A Fürdő szálló tetejéből kinőtt fa. A pusztuló Sándor palota. A hivatal mögött méltatlan helyen szomorkodó Bottyán szobor. A málló vakolatok. A poshadt csatornaszag minden nyáron a Kis-Duna parton. A sehová sem vezető kerékpárút. A reggeli/délutáni dugók. A nem működő tömegközlekedés. A botrányosan rossz parkolási rendszer. A város vagyonának totál elkótyavetyélése. A szétlopott de még mindig jogalapot teremtő Szent Miklós Alap. A még mindig nem létező építési szabályzat. Naphosszat tudnánk sorolni azokat a problémákat, amiknek megoldását csak olyan polgármestertől és vele együttműködő képviselő-testülettől várhatja el Esztergom, amelyik garantáltan nem újabb ciklusnyi torzsalkodással fogja tölteni az idejét, mint a mostani, vagy az ezt megelőző városatya-anya garnitúra. 

Mi a cél?

A fő cél, hogy Esztergom mind a tíz kijelölt körzetében októberben egy-egy lokálpatrióta színekben induló esztergomi  nyerje meg a választást, és ezzel bejusson a képviselőtestületbe. A pártok többsége pedig álljon ki és saját törzsszavazóit buzdítsa a lokálpatrióta jelöltek támogatására, de jelölteket ne indítson, listás helyre ne pályázzon. Amelyik párt mégis indít jelöltet, elindul listás helyért, arról pedig harsogja azt a kampányban mindenki, hogy valójában a Fidesznek dolgozik, a Fidesz esélyeit növeli.

A második cél ezen kívül a polgármesteri címért is lokálpatrióta jelöltet indítani és megválasztását bebiztosítani. 

Hogyan érhetjük el a célt?

Egy az egy elleni küzdelemmel minden körzetben. 2010 és 2014, sőt 2018 tavasza is megmutatta, hogy nincs más út.

Biztosak lehetünk benne, hogy minden körzetben lesz egy a Fidesz által kiállított jelölt, akitől valószinűleg ugyanaz várható el, mint az eddigi fideszes testületektől: szolgalelkű kiszolgálása a Párt felsőbb akaratának, sokszor akkor is, ha épp Esztergom érdekével ellentétes, amit fentről kérnek tőle. Sok esztergomi polgártársunk gondolkodik úgy, hogy a Fidesz szolgalelkű kiszolgálása éppen elég a város boldogulásához. De hiszek benne, hogy többen vagyunk Esztergomban olyanok, akiknek mindez - a tények ismeretében - édeskevés. 

Egy az egy ellen

Azt kell elérnünk, hogy a Fidesz jelöltjeivel szemben csak egyetlen, lokálpatrióta jelölt induljon el a választáson. Méghozzá körzetenként a legfeddhetetlenebb, legjobb képességű, legbecsületesebb jelölt, akit csak találni tudunk. 

Esztergomban az elmúlt két évtizedben sosem sikerült valódi alternatívát felmutatni az önkormányzati választáson. A legközelebb egy komoly civil eredményhez 2010-ben voltunk - több független jelölt is második helyen végzett, megelőzve minden ellenzéki pártjelöltet. Taktikusabb ellenzéki stratégia esetén nem egy esetben komoly esélyük lett volna civileknek arra, hogy egyedül, egy az egy ellen felállva mandátumot szerezzenek. Sajnos 2014-ben - bár civilként én magam is próbáltam a helyi politikát ebbe az irányba befolyásolni - a helyzet nem javult. 

Hogyan érjük el az egy az egy elleni indulást?

Ez a cikk egy felhívás.

Meg akarok találni mindenkit, aki gondolkodik azon, hogy ősszel elindul Esztergomban a választáson, akár egy körzetért, akár a polgármesteri címért - akár függetlenként, akár valamelyik párt színeiben. Ha Ön, aki ezt most olvassa magára ismert az előző mondatban, kérem most jelezze ezt a szándékát. Küldjön e-mailt, hívjon fel! Nagyon fontos, hogy megismerjünk mindenkit, aki felvállalná a város rendbetételének feladatát, és együtt, közösen kiválasszuk azt az egy személyt körzetenként, illetve polgármesterjelöltként, aki a feladatra a legalkalmasabb lehet.

Ez egy előválasztás lesz?

Igen, amennyiben egy körzetért többen is jelentkeznek, akkor előválasztást tartunk. Olyan előválasztást, ami másodlagos preferenciákat is mérni fog.

A következő 4 hétben meg akarom találni a jelölteket az őszi választásra, és március közepén be akarom mutatni őket a Szeretgomon keresztül a város közvéleményének. Ezután, ha szükséges online előválasztást fogunk tartani. A következő hónapokban pedig intenzív kampányt fogunk folytatni mind a képviselőjelöltek, mind a polgármesteri címért induló lokálpatrióta jelölt mellett. 

Mi lesz azokkal, akik később találják ki, hogy indulnának és esetleg el is indulnak?

Van számukra egy komoly ígéretem. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy minden egyes választó tisztában legyen vele, hogy az ő céljuk nem lehet más, mint a megosztás (divide et impera) és ezzel a Fidesz nyerési esélyeinek növelése.  

Ki a fene vagy te, hogy előválasztást hirdetsz és önjelöltködsz?

Cserép János vagyok, a Szeretgom.hu alapítója, 13 éve a városi közéletbe újra és újra belekotnyeleskedő alak, egy egyébként 300 éve esztergomi család sarja. 

Ezen felül pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöksége, Márki-Zay Péter vezetésével néhány nappal ezelőtt kiválasztott a mozgalom Komárom-Esztergom megyei koordinációs feladatainak végigvitelére. Ennek keretében nem csak Esztergomban, de a megye más településein is az a feladatom, hogy segítsem az egy-az-egy elleni koordinált indulást az ellenzéki pártok, civilek, egyéb szervezetek megkeresésével.

Hol, mikor és meddig jelentkezzek, ha részt vállalnék ebben a történetben?

Jelöltségben gondolkodók motivációs levelét és önéletrajzát az esztergom2019@cserepjanos.hu e-mail címre várom. Határidő: 2019. március 1. 

Ezen kívül pedig az esztergomi Kossuth-körbe is várjuk minden a közélet iránt érdeklődő aktív helyi polgár jelentkezését. Ide kattintva be lehet regisztrálni egy webes rendszerbe, amin keresztül a kampány alatti teendőket fogjuk koordinálni a jelentkező aktivistákkal, önkéntesekkel karöltve. 

--