A vidéki valóságról

2019. 02. 12. 10:01

Arra kellett rájönnöm, hogy mennyire kevesen értik azt, hogy odafönt nem egyszerűen hazaviszik a közpénzeket és elássák a szántóföldön, mint tette azt a drogból szerzett dollármilliárdjaival Pablo Escobar Kolumbiában, hanem egészen konkrétan megveszik belőle a fél vidéki Magyarországot.

És kell is a pénz, mert akkora hűbéres hadsereget tartanak zsoldban országosan ahhoz, hogy a 2,5-3 millió szavazót stabilan szállítani tudja bármikor, hogy azt szerintem Budapesten (ahol ugye az ellenzéki pártok néha még működgetnek valamennyire kicsit) el sem tudják képzelni. Amikor 1-1 fideszes választókerületi elnök megvendégel a saját településeiről egy sikeres év lezárásaként több száz embert - azok csak a vezetők azokból a vállalkozásokból, cégekből, beszállítókból amiknek mindegyike abból él, hogy bizony nekik osztanak le mindent, ami csak lefolyik az elnyert EU pénzekből, költségvetési forrásokból, projektekből. És ezen cégeknél nagyon sok rendes szakember, jómunkásember él a rendszerből, és általában tudják is, hogy a rendszerből élnek jól.

Ez egy sima régimódi, középkori hűbéres rendszer, ami mindaddig jól működik, ameddig felülről ömlik bele a pénz az EU-ból. Aki ennek a része, az jól él, növekszik, fejlődik, elégedett.

A szomorú az egészben, hogy mindez nem 2010 után épült ki, hanem 2002 és főleg 2006 után. A jelenlegi hálózat tizedének a kiépítése miatt adósodtak el úgy a vidéki önkormányzatok akkoriban, hogy majdnem belepusztult például Esztergom is a dologba. És az eredmény? Egy olyan struktúra, amit a 19. században meg kellett volna már haladnunk..

--