Személyes adatok...?
2018. 07. 16. 21:28

Nem fogom linkelni az előterjesztést a város honlapjáról, de azért szeretném jelezni, hogy nagyon ráférne az illetékesekre most már egy GDPR tanfolyam.

Este találkoztam egy ismerőssel, akinek a nevét (és személyi számát, és minden egyéb adatát, plusz ugyanez a fél családjára) megtaláltam ma Esztergom városának honlapján, a csütörtöki testületi ülés előterjesztései közt és nagyon csodálkozott, hogy honnan tudok én arról, hogy kinek, hol, mit, mennyiért, hogyan ad épp el. Minden személyes adat premier plánban ott van a nyílt interneten a hivatal honlapján, semmi kitakarás, semmi kihúzás. Mindez azért, mert Meggyes idején nem volt szinte olyan esztergomi ingatlan, amire nem jegyeztek be elővételi jogot, és mindenkinek, aki elad valamit kérelmet kell beadnia a képviselőtestület felé, hogy az mondjon le a tranzakció kedvéért az elővételi jogáról. Megjegyzem: lehetne erről úgy is dönteni, hogy a képviselők nem tudják ki ad el, kinek ad el: az elővételi jogról illene úgy dönteni, hogy csak azt tudják, hogy hol és mennyiért cserél tulajdonost az ingatlan.

Namost pár évvel ezelőtt engem konkrétan rabosítottak és megvádoltak személyes adattal visszaélés bűncselekményével (el nem ítéltek végül), mert az internetre kitettem egy cikk mellé olyan PDF fájlokat, amiken maradtak személyes adatok. Bőven a GDPR előtt volt ez, de hónapokig rángatott az ügyészség miatta. MIt tennének, ha valaki most feljelentené az adatkezelés miatt az önkormányzatot?

Tessenek már odafigyelni erre ott a sárga házban.